Ситопечат    
 

Технологията ситопечат е универсална и понякога се използва вместо офсетов печат. При производството на карти тази технолигия може да се използва за нанасяне поле за подпис или скреч панел. Металиковите цветове могат да се постигнат със ситопечат, като съчетанието на тази технология с офсетовата води до перфектни визуални ефекти.

Още за технологията ...
Позитивният филм се копира контактно върху фино сито, покрито с фоточувствителна емулсия, която в резултат на експонацията, отпушва едни от дупките на ситото и оставя запушени други. След това, върху готовото сито се поставя мастилото, а обектът за печат – под него. С натиск, мастилото се нагнетява върху ситото и там, където дупките са отворени, преминава през него и попада върху печатания обект. При ситопечата тук няма полутонове и ако е необходимо да се отпечатат, трябва да се имитират с растери. Разделителната способност на ситата е доста по-ниска от тази, която може да ни даде офсетовия печат, затова и растерите трябва да са с по-едра точка, което ограничава употребата на ситопечата.

Силата на ситопечата е в много по-голямата му непретенциозност към печатните повърхнини – за разлика от офсета, той може да се използва върху много дебели картони, дърво, пластмаса, текстил, метал, самозалепващо PVC фолио, както и върху готови предмети, с неправилна форма – бележници, химикалки, кутии и др. Основното му приложение е в случаите, когато офсетът технологично не може да се използва или при много ниски тиражи, за подготовка за печат.